Curry Puff @ Karipap


Salam,

Okay, this is the second recipe for now. It's Karipap berinti Daging dan Kentang. Karipap is one of my favourite kuih. But it's depends on the inti and the pastry. Kalau menjadi, sangatlah sedap tidak terhingga. So, I've got this recipe again from my arwah atok and it's goes to mama and to me :D. Sebenarnya, banyak yang kita boleh tukar such as inti sardin, ayam,sayur and the latest Cheese filling. (InsyaAllah, if I have time I'll show you the Cheese Curry Puff) Actually simple, just cheese (cheddar) and a bit of parsley/daun sup. Put some sliced chilli pun boleh. Tapi kena hati-hati masa goreng. Make sure minyak betul-betul panas. Masukkan and angkat. Not too long takut nanti cheese cair and pecah. :) Anyway, hope you try this..simple.. ;)



Bahan-bahan untuk Inti daging dan kentang :

100gm daging tenderloin/topside (dicincang) @ Guna daging kisar pun boleh
3 biji kentang ( dipotong dadu kecil)
2 biji bawang besar ( dipotong dadu kecil)
3 batang daun sup ( dihiris)
Sedikit serbuk kari
Sedikit serbuk kurma
Sedikit garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak masak/sayur
Sedikit air

Cara-caranya:
1) Tumiskan bawang besar yang dipotong dadu, kemudian masukkan daging yang telah dicincang tadi.
2) Masak sehingga daging separuh empuk kemudian masukkan kentang.
3) Setelah memasukka kentang tadi, taburkan sedikit serbuk kari mengikut citarasa. Kemudian kacau. Setelah itu masukkan sedikit garam dan air. ( Nak bagi daging dengan kentang empuk) Seeloknya tutupkan kuali supaya kentang cepat empuk
4) Setelah pastikan kentang dan daging empuk, taburkan sedikit serbuk kurma dan gaul. setelah itu masukkan hirisan daun sup dan kacau.
5) Setelah semua ramuan sebati tutupkan api dan biarkan inti sejuk. ( boleh simpan dalam peti ais)


Bahan-bahan untuk doh :


2 cup tepung gandum
Setengah sudu kecil garam ( dibancuh dengan 1 gelas air sejuk)
1 biji telur
Setengah sudu besar marjerin
Air sejuk utk bancuhan

Cara-caranya:
1) Gaulkan marjerin bersama tepung. Gaul hingga menjadi seperti serbuk roti ( bread crumb)
2) seterusnya masukkan telur dan gaul. Dan kemudian campurkan dengan air bancuhan garam dan uli hingga menjadi doh..
3) Jika doh belum terbentuk...tuangkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga lembut dan adunan tak melekat tepi mangkuk.
4) Setelah adunan siap...tutup dengan tuala kecil.



Cara buat karipap:
1) Bahagikan doh tadi kepada bulat-bulat kecil. kemudian ambil doh kecil itu dan dicanai menggunakan papan pencanai. pastikan tidak terlalu tebal atau nipis.

2) Kemudian, gunakan acu karipap atau acuan asli (tapak tangan) masukan sesudu kecil inti di tengah-tengah doh.

3) Rapatkan kedua-dua hujung doh dan kelim.

4) Sebelum itu pastikan dulang telah ditabur dengan sedikit tepung supaya tidak melekat. Teruskan untuk doh yang lain.

5) Setelah siap, panaskan minyak ( minyak baru sebaik-baiknya). Dan goreng separuh masak. Selebihnya boleh disimpan dalam freezer untuk digoreng bila perlu.

6) kalau nak makan, goreng sehingga kuning keemasan. Sedap dimakan ketika panas..!

2 comments:

MamaFaMi said...

Hi Wanie...

I love karipaps but just very lazy to do it myself, especially now, back in Malaysia, you can just find karipaps anywhere! No fuss.
p/s : Aiyooo, whylah letak mama under title FOOD MASTERS? Rasa nak terkucil dah ni...lom ler layak mana mama ni nak digelar gitu dik oi...anyway, thanks for linking me to your lovely page ya...

Mya Sakura said...

hye mama..

i love karipap very much..but susah lor mau carik delicious one..so kene homemade laa kan.. :p

you are my sifoo laa mama..hehe..always.. :D