Nasi Ayam Sakura's Style



Nasi Ayam @ Chicken Rice was one of my favourite dishes. Sebabnya ianya sangat mudah disediakan and what can I say, it's complete. This recipe is turun temurun dari zaman arwah atok, to mama and to me. But I've made some changes in the recipe...biasalah kan tekak anak muda. So, this is the recipe..very simple. Try it :)



Recipe's : Chicken Rice @ Nasi Ayam

Bahan-bahan untuk Nasi Ayam :
~ Beras
~ Bawang merah/besar
~ Halia
~ Bunga lawang
~ Kayu Manis
~ Buah Pelaga
~ Cengkih
~ Sedikit Minyak sapi/planta
~ Air
~ Garam
~ Daun Pandan

Caranya :
~ Basuh beras kemudian toskan. Kemudian panaskan minyak sapi/planta dalam periuk nasi atau kuali.
~ Tumiskan bawang,halia,bunga lawang, kayu manis,buah pelaga dan cengkih hingga naik bau.
~ Masukkan beras dan kacau. Masukkan air secukupnya ( macam masak nasi biasa). Masukkan sedikit garam dan daun pandan. Biarkan hingga nasi masak.

Bahan-bahan lain:



Untuk ayam panggang:
~ 1 ekor ayam
~ Madu
~ Sos tiram
~ Garam
~ Rempah thymes/rosemary
~ Sedikit kunyit
~ Sedikit minyak zaitun

Caranya:
~ Perapkan ayam dengan semua bahan. Dan masukkan sedikit minyak zaitun.
~ Kemudian panggang ayam di atas kuali atau dalam ketuhar sehingga masak.
~ Hiaskan dengan hirisan tomato,salad dan timun.



Sup Ayam with tauhu
~ Air rebusan ayam ( jika tiada air biasa)
~ Bawang merah/besar ( dihiris)
~ Bunga lawang
~ Kayu manis
~ Buah pelaga
~ Cengkih
~ Daun Sup
~ Tauhu lembut ( dipotong dadu kecil)
~ Minyak sayuran untuk menumis

Caranya:
~ Tumiskan bawang, bunga lawang,cengkih, buah pelaga,kayu manis menggunakan minyak sayuran.
~ Tuangkan air rebusan ayam atau jika tiada gunakan air biasa. ( Gunakan stok ayam jika perlu)
~ Biarkan hingga mereneh dan masukkan tauhu lembut yang dipotong
~ Seterusnya masukkan sediit hirisan daun sup dan batang daun sup.
~ Setelah mendidih, tutup api dan taburkan hirisan daun sup yang lebih dan sedikit bawang go


Kicap:
~ Air
~Kicap manis
~ Sos tiram
~ Gula
~ Garam ( jika perlu)
~ Bancuhan tepung jagung

Caranya :
~ Didihkan air dan kicap. Kemudian masukkan sediit sos tiram ( dalam satu sudu besar)
~ Setelah mendidih, masukkan garam dan gula secukup rasa.
~ Kemudian, masukkan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung dan kacau hingga sedikit likat.

Seterusnya...bolehlah dhidangkan ketika nasi masih panas..!!

No comments: