Taugeh Goreng Kunyit dengan Udang


Taugeh Goreng Kunyit dengan Udang

Assalamualaikum.

Hari ni resipi simple jugak , taugeh hat yang besaq-besaq tu goring kunyit ngan buh udang sket. Taugeh ni , kekadang kalau kita masak tak lama , rasa dia maung sket , rasa maung ni macam rasa mentah-mentah gitu kan. Ni lauk favourite mama , memang pantang jumpa taugeh besar ni. So cekiaud!

Bahan-bahan:

Taugeh besar (buang ekor)

Udang halus (nak pakai udang besar pun boleh)

Bawang putih (dimayang halus)

Bawang merah (dimayang halus)

Bawang besar (dimayang halus)

Ikan bilis (sikit , buat perencah , nak pakai kiub pun okay)

Cili merah (dihiris)

Sedikit kunyit

Minyak untuk menumis

Garam/Gula

Air

Cara-cara :

1. Macam biasa , buang ekot taugeh tu , basuh bersih. Letak tepi

2. Panaskan kuali dengan minyak, sikit je untuk menumis. Guna minyak sayur pun okay.

3. Tumis bawang putih ,bawang merah ,bawang besar ,ngan ikan bilis sikit. Kemudian masukkan udang.

4. Agak-agak dah naik bau , masukkan taugeh , cili . Gaulkan m pastuh tabur kunyit sikit. Dalam setengah sudu kecik. Jangan banyak-banyak nanti pahit.

5. Bila agak dah gaul sebati , tuangkan sikit air. Sikit je , nak bagi taugeh tu masak/empuk.

6. Biarkan mereneh. Masukkan garam dan gula sebagai perisa. Nak pakai sos tiram sikit pun boleh.

7. Bila dah mereneh , boleh tutup api. Tapi kalau boleh , rasalah dulu taugeh tu dah lembut ke belum.

8. Siap untuk dihidang dan dimakan.

Nota tambahan:

a) Boleh juga ganti dengan masak kicap. Gantikan kunyit dengan buh kicap.

b) Boleh masukkan hirisan lobak merah atau sayuran kegemaran

Tips:

Untuk pastikan taugeh sentiasa rangup dan segar bila disimpan. Masukkan dalam bekas Tupperware (ala bekas Tupperware tau fu fah pun ok gak). Letak air sikit , jangan banyak sangat , letak sekeping asam keping. Yang kecik je. Masukkan dalam peti ais. InsyaAllah , taugeh akan segar.

No comments: