Butter Milk Cake
Bahan-bahan:Salam,
Okay, semalam dengan selamatnya saya telah membuat a very simple Butter Milk Cake sempena cake harijadi uncle saya (Pak Za) yang ke 47th. Resipi cake ni saya dapat ihsan daripada kawan mama ; Uncle Kalam. Credits to him. Saya selalu mendapatkan resipi-resipi pembuatan cake yang berasaskan "masuk dan lebur style" :p Thanks ya uncle for the lovely recipes. Dan berikut adalah bahan-bahan di perlukan dan cara pembuatannya.
Okay, semalam dengan selamatnya saya telah membuat a very simple Butter Milk Cake sempena cake harijadi uncle saya (Pak Za) yang ke 47th. Resipi cake ni saya dapat ihsan daripada kawan mama ; Uncle Kalam. Credits to him. Saya selalu mendapatkan resipi-resipi pembuatan cake yang berasaskan "masuk dan lebur style" :p Thanks ya uncle for the lovely recipes. Dan berikut adalah bahan-bahan di perlukan dan cara pembuatannya.
8 oz butter milk (anchor/star brand)
6 - 7 oz caster sugar /brown sugar
10 oz self raising flour (ayak dengan baking powder)
2 sudu teh baking powder
4 sudu besar susu cair/fresh milk
4 biji telur (grade A)
from left: brown sugar,butter milk,self raising flour,eggs and fresh milk
Methods:Campurkan kesemua bahan. Dan pukul menggunakan mixer (Start from low,medium than fast speed) . Kalau tiada mixer memadai dengan hanya memukul dengan senduk kayu. Pukul hingga adunan sebati. Bakar dalam loyang yang telah diglis dengan mentega dan sedikit tepung ( lapik kertas minyak lebih afdal).
from left: bancuhan telah siap dan kek telah siap dibakar
Bakar pada suhu 160 darjah celcius (jangan lebih) pada jangkamasa 40-45 minit. Sesusah kek masak. Letakkan loyang ke atas jaring besi berlapikkan towel kecik. Jangan keluarkan kek ketika panas. Biarkan sejuk. Sesudah sejuk, baru keluarkan kek dari loyang dan dipotong, seterusnya dimakan :D. Simple. Hanya mengambil masa tidak sampai 10 minit untuk proses membuat.Tambahan:
Jika inginkan rasa lemon/orange. Masukkan parutan 2 biji kulit limau/lemon. Kemudian setelah kek masak dan sejuk. Bancuh perahan js 2 biji orange bersama 1 atau 2 sudu gula pasir kasar. Kacau dan curahkan di atas kek tadi. Siap :D
Tips:
* Gunakan butter milk. Not margerine or butter. ( Biase buttermilk mahal sikit )
* Jangan pukul bancuhan terlalu lama
* Jangan bakar melebihi suhu 160 darjah celcius. Sebab kek akan garing di luar and mentah di dalam.
Selamat Mencuba..!
4 comments:
CONGRATS!! AKTIFKAN DIRIMU YAH!!hihihi...jgn jd mcm kak..dah slow dah snapping piccas..bizi sokmo dengan keje..hihi..sonang yo kan buek kek nih haa...
adios dik..
yeah thanx kakakku..! alaa..slow2 akak dh otai..adikmu ini...baru2 belaja ja..
sonang yo buek kek nih..pojam mato pun buleyh.. :p
wah, u're good in baking n cooking? i lyke :)
thanks for visiting both my blogs. u've got some great blogs too!
jest dat lately i'm too bz caught up with work... lama tak update especially kid's pix....
kak zaza, oh noo.i'm not that good..juz loving it :D
love ur blogs too..thanx for visiting mine :D
keep up blogging... ;)
Post a Comment